Naar de homepage van deze sitenabucco.jpg (23325 bytes)The making of Opera In AHOY' 2001


Home ] Up ]

NIEUW - Il Tovatore - The Making op Opera in Ahoy' 2002! Klik op de banner!

The Making of Opera in Ahoy' 2002 - Il Trovatore

Enkele historische achtergronden

Inleiding

Het verhaal van Nabucco is niet geheel fictie. Het is gebaseerd op historische gebeurtenissen, hoewel het plot natuurlijk geromantiseerd is. Op deze pagina een paar historische achtergonden.

Wie was Nabucco?

Wellicht dat u Nabucco wel kent, maar onder een andere naam. Nabucco is is ook wel bekend als Nebukadnezar, koning van het nieuw Babylonische rijk in de zesde eeuw voor Christus. De BabyloniŽrs woonden in MesopotaniŽ (het twee-stromenland) tussen de Eufraat en de Tigris.

De hoofdstad van dit zeer uitgebreide rijk, dat zich uitstrekte over een groot gedeelte van zuid-oost AziŽ, was Babylon.  Babylon lag aan de oostelijke oever van de rivier de Eufraat, zo'n 50 kilometer ten zuiden van Baghdad, in het huidige Irak. Het  was de grootste stad in de op dat moment bekende wereld. Het babylonische rijk beleefde zijn hoogtepunten van macht en beschaving onder Hammoerabi (Oud BabyloniŽ 1750 v.chr.) en Nebukadnezar (Nieuw BabyloniŽ ca. 600 v.chr.).  De rol hiernaast afgebeeld beschrijft in het typische spijkerschrift, de verovering van Jerusalem door Nebukadnezar.

Aan Nebukadnezar worden o.a. de toren van Babel en de Hangende tuinen van Babel toegeschreven (ťťn van de 7 wereldwonderen)

De verovering van Jerusalem

Het verhaal van Nabucco staat zeer uitgebreid beschreven in de bijbel, DaniŽl 1.1:

In het derde jaar des koninkrijks van Jojakim, den koning van Juda, kwam Nebukadnezar, de koning van Babel, te Jeruzalem, en belegerde haar.

DaniŽl was een jonge Judese prins, die tijdens de eerste verovering van Jeruzalem, tijdens de regering van koning Jojakim (609-598 v. C.), samen met andere Judese prinsen en aanzienlijken, in opdracht van Nebukadnezar werd weggevoerd naar Babylon. Meer over het bijbelverhaal kunt u lezen in de statenbijbelvertaling met kantekeningen. We hebben het om precies te zijn overigens over Nebukadnezar de tweede. De eerste leefde ruim 5 eeuwen eerder.

wordt vervolgd...

 

 

 

Home ] Up ]

(c) '2001 - Theo Tekstra - laatst gewijzigd 04 Apr 2004
Opmerkingen naar webmaster